Το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ειδική Αγωγή και Νέες Τεχνολογίες» δημιουργήθηκε μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λεμεσού και το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και εμβάθυνσης σε γνωστικές περιοχές των Επιστημών Αγωγής, της Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, της Γενικής και Ειδικής Διδακτικής Μεθοδολογίας και της Σχολικής Ψυχολογίας, σε σύνδεση με τις Βιοϊατρικές Επιστήμες και τις Νέες Τεχνολογίες. Ο χρόνος σπουδών πλήρους φοίτησης, με υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση, είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα με συνολική ισχύ εκατόν είκοσι (120) πιστωτικών μονάδων (ECTS).
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ειδική Αγωγή και Νέες Τεχνολογίες” εισαγάγει τους/τις φοιτητές/τριες σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και πρακτικές ενσωμάτωσης εκπαιδευτικών τεχνολογικών μέσων/εργαλείων/εφαρμογών και τους εφοδιάζει με την ικανότητα να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους σε μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν πώς να αξιολογούν τις φυσικές και μαθησιακές ανάγκες των μαθητών τους, να εφαρμόζουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις και να αξιοποιούν εμπεριστατωμένες πρακτικές σε αυθεντικά περιβάλλοντα μάθησης. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη δημιουργία αποτελεσματικών περιβαλλόντων μάθησης και στις τεχνικές διαχείρισης της τάξης για την αντιμετώπιση ποικίλων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου των διανοητικών, συναισθηματικών και μαθησιακών δυσκολιών.
Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην Πρακτική Άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητριών/φοιτητών, η οποία περιλαμβάνει την παρακολούθηση/παρατήρηση, το θεωρητικό σχεδιασμό εκπαιδευτικής παρέμβασης, την υλοποίηση Μικροδιδασκαλίας ή/και την ανάπτυξη διδασκαλίας/διδακτικής παρέμβασης.
Η υλοποίηση Πρακτικής Άσκησης στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών επιστημονικών γνώσεων που θεραπεύονται στα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. και στην εξοικείωση των φοιτητριών/φοιτητών με πιθανούς χώρους εργασίας, κυρίως δε, στην ενίσχυση της παιδαγωγικής και διδακτικής δεινότητας των μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών με τη χρήση καινοτόμων θεωριών και τεχνολογιών.
Η διενέργεια πρακτικής άσκησης συμπεριλαμβάνεται, ως υποχρεωτική εκπαιδευτική δραστηριότητα, στο Πρόγραμμα Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ.
1. Συμπληρωμένη Αίτηση Εισδοχής
2. Πτυχίο Πανεπιστημίου
Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού παραχωρεί αριθμό ανταγωνιστικών υποτροφιών και επιχορηγημένα δίδακτρα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές, κάτω από προϋποθέσεις.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες εφοδιάζονται με υψηλού επιπέδου, εξειδικευμένες γνώσεις στους τομείς της Παιδαγωγικής, της Γενικής και Ειδικής Διδακτικής, της Ψυχολογίας και της Συμβουλευτικής. Παράλληλα, καλλιεργούν κριτική αντίληψη γύρω από ποικίλα ζητήματα αυτών των επιστημονικών περιοχών, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεσή τους με τις Νέες Τεχνολογίες και τις Βιοϊατρικές Επιστήμες.
Τα μαθήματα του Προγράμματος ανταποκρίνονται πλήρως στις πλέον σύγχρονες διδακτικές πρακτικές της Παιδαγωγικής Επιστήμης. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Πρακτική Άσκηση, που περιλαμβάνει παρακολούθηση και παρατήρηση της εκπαιδευτικής πράξης, σχεδιασμό εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και εφαρμογή Μικροδιδασκαλιών ή/και ολοκληρωμένων διδακτικών παρεμβάσεων. Η εκπαιδευτική εμπλοκή των φοιτητών πραγματοποιείται σε σχολικές μονάδες ή σε δομές προσχολικής αγωγής, με αυτονομία και υπό κατάλληλη εποπτεία.
Ο σχεδιασμός της Πρακτικής Άσκησης, οι ερευνητικές εργασίες και η Διπλωματική Εργασία στοχεύουν στην ενίσχυση της παιδαγωγικής επάρκειας των συμμετεχόντων, μέσα από τη χρήση καινοτόμων θεωρητικών προσεγγίσεων και τεχνολογικών εργαλείων.
Κύριος στόχος του Δ.Π.Μ.Σ. είναι να ενδυναμώσει τους αποφοίτους του, ώστε να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός με την καλλιέργεια μιας ολιστικής αντίληψης της σύγχρονης Παιδαγωγικής και των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού για τη Μάθηση και αφετέρου με την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους σε κρίσιμους επιστημονικούς τομείς. Έτσι, το Πρόγραμμα προετοιμάζει εκπαιδευτικά στελέχη ικανά να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν καινοτομίες με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενισχύοντας τον κριτικό προβληματισμό και την αναστοχαστική προσέγγιση της σχολικής πρακτικής.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS εν συντομία) είναι ένα εργαλείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να γίνουν οι σπουδές και τα μαθήματα πιο διαφανή. Βοηθά τους φοιτητές να μετακινούνται μεταξύ χωρών και να αναγνωρίζουν τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και τις περιόδους σπουδών τους στο εξωτερικό. Οι παρακάτω πιστωτικές μονάδες βασίζονται στο ECTS.
Το πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ και αξιολογημένο από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης – ΔΙΠΑΕ.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η συμπλήρωση 90 πιστωτικών μονάδων (πιστώσεις).
Εξ Αποστάσεως
Ελληνικά (GR)
4 Ακαδημαϊκά Εξάμηνα
- 2 Έτη
120 Πιστωτικές Μονάδες
Τμήμα Υποβολής Αιτήσεων Πανεπιστημίου Λεμεσού (Ελλάδα)
Γραμμή Εξυπηρέτησης